Αρχική » Ανακοινώσεις » – ΜΥΦΕΟ : Διοργάνωση ενημερωτικής εκδήλωσης- εργαστηρίου με τίτλο “Συζητώντας για το φαινόμενο της εξάρτησης: Μύθοι, πραγματικότητες και δυνατότητες αντιμετώπισης των προβλημάτων εξάρτησης”.

RSS Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

Αρχείο

– ΜΥΦΕΟ : Διοργάνωση ενημερωτικής εκδήλωσης- εργαστηρίου με τίτλο “Συζητώντας για το φαινόμενο της εξάρτησης: Μύθοι, πραγματικότητες και δυνατότητες αντιμετώπισης των προβλημάτων εξάρτησης”.

Στο πλαίσιο λειτουργίας της Δομής Ψυχολογικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (ΔΟ.ΨΥ.Σ.Υ.) της  Μονάδας Υποστήριξης Φοιτητών Ευπαθών Ομάδων (ΜΥΦΕΟ) του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (Π.Δ.Μ.), η οποία συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2014-2020, μέσω της Πράξης «Υποστήριξη Παρεμβάσεων Κοινωνικής Μέριμνας Φοιτητών Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (MIS 5051039)» ανακοινώνουμε τη διοργάνωση ενημερωτικής εκδήλωσης -εργαστηρίου σε συνεργασία με το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας του ΑΠΘ – ΟΚΑΝΑ με τίτλο: “Συζητώντας για το φαινόμενο της εξάρτησης: Μύθοι, πραγματικότητες και δυνατότητες αντιμετώπισης των προβλημάτων εξάρτησης”.

 

Στόχος της εκδήλωσης-εργαστηρίου είναι η ενημέρωση της φοιτητικής κοινότητας για το φαινόμενο της εξάρτησης από ψυχοτρόπες ουσίες, αλλά και για το σύγχρονο φαινόμενο των συμπεριφορικών εξαρτήσεων.

Η ενημερωτική εκδήλωση-εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά την Πέμπτη 23/3/2023 στις 10.30 με 13.00 και δυνατότητα παρακολούθησης έχουν όλοι οι φοιτητές και όλες οι φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Εισηγητές/ιες είναι οι Σωτήρης Λαϊνάς, Ψυχολόγος, MSc, PhD, Αναπλ. Επιστημονικός Υπεύθυνος Προγραμμάτων Προαγωγής Αυτοβοήθειας και Βαλεντίνα Δημητριάδου, Ψυχολόγος, MSc, Στέλεχος Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας Θεσσαλονίκης.

Τα βασικά ερωτήματα που η εκδήλωση στοχεύει να προσεγγίσει είναι τα εξής:

  • Ποια είναι η κατάσταση σε σχέση με το ζήτημα των εξαρτήσεων (συμπεριφορικών και μη) στη χώρα και διεθνώς;
  • Γνωρίζουμε τις αιτίες του προβλήματος της εξάρτησης ή υπάρχουν και εσφαλμένες αντιλήψεις γύρω από το θέμα, οι οποίες καθορίζουν και την αναποτελεσματική ερμηνεία και αντιμετώπισή του;
  • Πότε μπορούμε να μιλήσουμε για εξάρτηση από μια ουσία ή μια συμπεριφορά;
  • Τι μπορούμε να κάνουμε όταν αντιμετωπίζουμε ένα πρόβλημα εξάρτησης;
  • Πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε ένα φιλικό / συγγενικό μας πρόσωπο με ανάλογα προβλήματα.

Η εκδήλωση-εργαστήριο θα βασιστεί σε ένα μείγμα παρουσιάσεων από τους/τις εισηγητές/ριες και ενεργού εμπλοκής των συμμετεχόντων. Η ενεργός συμμετοχή συνίσταται στη δυνατότητα δουλειάς σε ομάδες κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, όπου θα τίθενται θέματα ή θα προσεγγίζονται ερωτήματα, τα οποία θα αποτελούν μέρος της συζήτησης που θα ακολουθεί με τους/τις εισηγητές/ριες και όλους/ες τους/τις συμμετέχοντες/ούσες.

Η είσοδος στον ψηφιακό χώρο της εκδήλωσης θα γίνει μέσα από το σύνδεσμο: https://zoom.us/j/91827452959

Υπεύθυνες για τη διοργάνωση της εκδήλωσης είναι οι Ψυχολόγοι της Δομής Ψυχολογικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης του Ιδρύματος:

Δούμου Κυριακή- Ψυχολόγος ΔΟ.ΨΥ.Σ.Υ. Φλώρινας
Σεψά Ελπίδα- Ψυχολόγος ΔΟ.ΨΥ.Σ.Υ. Κοζάνης
Τόζιου Θεολογία- Ψυχολόγος ΔΟ.ΨΥ.Σ.Υ. Καστοριάς
Τουρτουρίδου Μαρία- Ψυχολόγος ΔΟ.ΨΥ.Σ.Υ. Πτολεμαΐδας
Τσινούλη Άννα- Ψυχολόγος ΔΟ.ΨΥ.Σ.Υ. Γρεβενών και ΔΟ.ΨΥ.Σ.Υ. Κοζάνης