Αρχική » Το Τμήμα » Προσωπικό » Καθηγητές » Δρ. Καπαγερίδης Ιωάννης

Αρχείο

Δρ. Καπαγερίδης Ιωάννης

 

Ακαδημαϊκή Θέση: Αναπληρωτής Καθηγητής

Γνωστικό Αντικείμενο: Μεταλλευτική Πληροφορική

 

Γνωστικό Αντικείμενο και Σπουδές

Ο Δρ. Ιωάννης Καπαγερίδης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Mεταλλευτικής Πληροφορικής, Πρόεδρος του Τμήματος Μηχανικών Ορυκτών Πόρων και Διευθυντής του Εργαστηρίου Μεταλλευτικής Πληροφορικής και Εφαρμογών Μηχανικής Μάθησης. Έλαβε το πτυχίο του Μηχανικού Ορυχείων από το Τμήμα Ορυχείων του ΤΕΙ Κοζάνης το 1995. Απέκτησε μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης Master of Science in Mineral Resources Engineering and Management (MSc) το 1996 από το Department of Mineral Resources Engineering, και διδακτορικό δίπλωμα Doctor of Philosophy in Mineral Resources Engineering (PhD) το 1999 από το School of Chemical, Environmental and Mining Engineering του University of Nottingham στο Ηνωμένο Βασίλειο, με υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών Ελλάδας (ΙΚΥ). Η διδακτορική του διατριβή είχε αντικείμενο την εφαρμογή τεχνητών νευρωνικών δικτύων στην εκτίμηση περιεκτικότητας κοιτασμάτων από ερευνητικά δεδομένα. Το 2003 ολοκλήρωσε πρόγραμμα μεταδιδακτορικής έρευνας στον τομέα της Οικονομικής Γεωλογίας με υποτροφία από το ΙΚΥ και αντικείμενο τη διερεύνηση επιπτώσεων διαστατικότητας στην απόδοση τεχνητών νευρωνικών δικτύων κατά την εκτίμηση περιεκτικότητας από ερευνητικά δεδομένα.

Ερευνητικό Αντικείμενο

Τα κύρια ερευνητικά αντικείμενα του Δρ. Ιωάννη Καπαγερίδη είναι τα εξής:

  • Εφαρμογές τεχνητών νευρωνικών δικτύων σε μεταλλευτικά και περιβαλλοντικά προβλήματα
  • Εφαρμογές συστημάτων πρακτόρων σε προβλήματα μεταλλευτικού προγραμματισμού
  • Εφαρμογή μεθόδων επιχειρησιακής έρευνας και γενετικών αλγορίθμων στη βελτιστοποίηση προγραμμάτων εκμετάλλευσης
  • Αλγόριθμοι βελτιστοποίησης γεωμετρίας εκμετάλλευσης

Εμπειρία

Ο Δρ. Ιωάννης Καπαγερίδης εργάστηκε για 5 έτη ως υπεύθυνος τεχνικής υποστήριξης και εκπαίδευσης της εταιρείας μεταλλευτικού λογισμικού Maptek/KRJA Systems Ltd. στο Nottingham του Ηνωμένου Βασίλειου. Στο διάστημα αυτό εκπαίδευσε δεκάδες γεωλόγους και μεταλλειολόγους από διάφορες μεταλλευτικές επιχειρήσεις σε Ευρώπη, Αφρική και Ασία, στη χρήση και εφαρμογή του λογισμικού Maptek Vulcan. Επίσης είχε την ευθύνη ανάπτυξης και ελέγχου τμημάτων του λογισμικού της εταιρείας. Έχει εκπονήσει τεχνικοοικονομικές μελέτες σκοπιμότητας, μελέτες υπολογισμού μεταλλευτικών αποθεμάτων, και μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων για μεταλλευτικές επιχειρήσεις σε Ελλάδα, Ευρώπη, Ασία και Αφρική. Το 2003 του απονεμήθηκαν οι τίτλοι Chartered Engineer (CEng) και Chartered Scientist (CSci) από το Engineering Council και το Science Council του Ηνωμένου Βασίλειου. Την ίδια χρονιά έγινε πλήρες μέλος (MIMMM) του Institute of Materials, Minerals and Mining (IOM3). Το 2023 πιστοποιήθηκε ως QMR – Qualified for Minerals Reporting από το Institute of Materials, Minerals and Mining (IOM3). Έχει συνεργαστεί ως ανεξάρτητος σύμβουλος με τις εταιρείες Maptek, TetraTech, Golder Associates, Royal Haskoning, και Waste et Water.

Βιογραφικό: Βιογραφικό Καπαγερίδη Ιωάννη 2019

Υπόμνημα Δημοσιεύσεων: Υπόμνημα δημοσιεύσεων Καπαγερίδη Ιωάννη

Διδασκαλία Μαθημάτων

ΜΟΠ507 Εφαρμοσμένη Γεωστατιστική
ΜΟΠ601 Υπόγεια Εκμετάλλευση
ΜΟΠ815 Μεταλλευτικός Σχεδιασμός
ΜΟΠ914 Εκμετάλλευση και Επεξεργασία Μαρμάρων & Λατομικών Υλικών
ΜΟΠ926 Εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης στη Μηχανική Ορυκτών Πόρων
ΜΟΠ705 Τηλεπισκόπηση – Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών

Στοιχεία Επικοινωνίας

Γραφείο: ισόγειο κτιρίου γραμματειών (απέναντι από το γραφείο Πρακτικής Άσκησης) στο campus Κοίλων

Εργαστήριο Μεταλλευτικής Πληροφορικής και Εφαρμογών Μηχανικής Μάθησης, Τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, Κοίλα, Κοζάνη 50100

Τηλέφωνο: +30 24610 68077

Email: ikapageridis AT uowm.gr